De wereld gaat gebukt onder een crisis die we nog niet eerder gezien hebben. Er zijn echter mensen die geen enkele last hiervan hebben. Deze mensen hebben iets gemeen, zij creëerden 5 gewoonten die ervoor zorgen dat zij écht financieel vrij zijn.

Welke dat zijn? Ik vertel het je graag in deze blog. Ik zal je alvast verklappen; je hoeft er niet eens zo veel geld voor te hebben en ook jij kunt een leven creëren waarbij je niet afhankelijk bent van anderen. Zodat jij je leven kunt leven onder jouw voorwaarden.

“Ik ben succesvol, dus dat heb ik allemaal al” hoor ik je denken. Maar is dat wel zo?

“Ja hoor, als ik bijvoorbeeld niet meer wil werken dan verkoop ik gewoon mijn bedrijf. Of ik ga mijn pand verhuren, of ik rijd een auto minder.”

Je bent dan niet echt financieel onafhankelijk, maar afhankelijk van de verkoop van je bedrijf. Of van de verhuurmarkt. De opbrengst van de huur of verkoop bepaalt vervolgens hoeveel jij per maand kunt besteden.

De snelste manier naar echte financiële onafhankelijkheid is simpel. Stap 1. Verkoop alles wat je hebt. Stap 2. Boek een enkele reis naar de Filipijnen of Bolivia. Stap 3. Bouw voor een halve ton een droomhuis. Stap 4. Leef voor de rest van je leven als god in Frankrijk.

“Maar ik wil helemaal niet aan de andere kant van de wereld gaan wonen…”

Precies. De voorwaarden die jij stelt aan je leven, bepalen welke levensstijl je nastreeft. En die levensstijl bepaalt vervolgens welk bedrag je nodig hebt om echt financieel vrij te zijn. Hoe jij dit bedrag bepaalt, lees je in een eerdere blog. Nog niet gelezen? Je kunt deze hier terugvinden.

Terug naar de 5 gewoonten die echt financieel vrije mensen gemeen hebben. Laat je niet in de war brengen. Op het oog succesvolle ondernemers die dagelijks met hun Porsche 911 naar ‘de zaak’ rijden zijn vaak véél verder verwijderd van financiële vrijheid dan jij en ik.

Gewoonte 1. Houd je vaste lasten laag.
Hoe lager je maandelijkse uitgaven, hoe sneller je financiële vrijheid creëert. Dit klinkt makkelijker dan gedaan. Hoe minder financiële verplichtingen je hebt, hoe minder je hoeft te verdienen of bezitten om een leven zonder afhankelijkheid van anderen te leiden.

Heb jij goed zicht op je uitgaven? Welke uitgaven zijn noodzakelijk? Verzekeringen bijvoorbeeld? Is je auto extreem goed verzekerd, heb je extra dure modules op je ziektekostenverzekering die je nooit gebruikt, betaal je € 15,- per maand aan reis- en annuleringsverzekeringen terwijl je het komende jaar toch ‘zu hause’ blijft?

Ben kritisch en bespaar in no time tot honderden euro’s die je vervolgens weer in kunt zetten om financiële vrijheid te bouwen.

Echt financieel vrije mensen weten exact wat ze uitgeven!

Gewoonte 2. Geef geld uit aan waarde i.p.v. aan kosten.
Welke van je uitgaven maken je leven nu écht veel fijner? In mijn leven is geld besteden aan ervaringen belangrijker dan aan spullen. Bijvoorbeeld 4x per jaar met goede vrienden een uitgebreide wijnproeverij organiseren is voor mij veel waardevoller dan elke zondagmiddag aan de bar hangen in de voetbalkantine. En het nachtje kamperen in de tuin met mijn zoontje vergeet ik de komende 10 jaar niet meer, 5x per jaar Efteling wel. Wat belangrijk voor je is, is persoonlijk. Ben ook hier kritisch in, maar onthoudt dat echt financieel vrije mensen hun levensstijl sober houden, ze maken financiële uitschieters maar alleen op waardevolle ervaringen.

Gewoonte 3. De 1e uitgave is een investering.
Zodra je salaris gestort is (meestal rond de 25e van de maand) boek je eerst een vast bedrag naar een investeringsrekening. Dat kan een beleggingsportefeuille zijn of een spaarrekening. Elke maand een vast bedrag van minstens 10% of 15% van je netto-inkomen.

Hierdoor creëer je 3 belangrijke dingen. Ten eerste geef je hiermee investeren in een financieel vrij leven de hoogste prioriteit. Daarnaast zorgt het ervoor dat er minder geld overblijft om aan ‘nutteloze’ vaak materiële zaken te besteden en je dus gedwongen wordt slimmer te spenderen. Tot slot zorgt het ervoor dat je jezelf een lagere levensstandaard aanleert en daarmee zet je een belangrijke stap naar een leven zonder zorgen over geld.

Gewoonte 4. Spreiding is het toverwoord
Ik heb een aantal cliënten die helemaal wild zijn van onroerend goed. Het zorgt voor passief inkomen (inkomen waar je niet voor hoeft te werken) waar je levenslang van kunt genieten. Eigenwijze ondernemers die niet over alternatieven na willen denken omdat ‘stenen altijd goed’ zijn en ‘het rendement heel hoog’ is.

De Coronacrisis zorgde er helaas voor dat 70% van hun huurders aanklopte voor huuruitstel of een forse huurverlaging. Vanwege de sociale druk gaven zij hier gehoor aan. In 1 klap bijna 50% minder inkomsten, wat niet direct nodig was om van te leven, maar wel zorgde voor een leuker leven.

Door je geld specifiek op 1 pijler te zetten ben je hier ook afhankelijk van. Vastgoed in jouw regio, een beleggingsportefeuille in aandelen, een spaarrekening, aflossen op je hypotheek, crypto valuta of grondstoffen zoals olie en goud. Het is essentieel om altijd diverse investeringen te hebben. Op die manier spreid je kansen, spreid je risico en creëer je onafhankelijkheid.

Gewoonte 5. Crisis zorgt voor kans
Zonder een politieke discussie aan te wakkeren is een prachtig voorbeeld te vinden in hoe landen reageerden tijdens de vorige crisis in 2008 en opvolgende jaren. Waar Europese landen de broekriem aantrokken, bezuinigden en vanuit armoede dachten, investeerde Amerika juist. Er werd geld in de economie gepompt, de waarde van bedrijven bleef hoog en Amerika manifesteerde zich nog meer als economische supermacht.

Waar veel mensen in hun schulp kruipen, op de rem gaan staan en gaan besparen in plaats van investeren gaan juist de komende periode kansen ontstaan. Denk dus vanuit mogelijkheden en positiviteit, niet alleen tijdens een crisis maar altijd. Het zorgt voor een winnaarsmentaliteit.

Ik wil je met deze blog vooral meegeven dat jij misschien niet verantwoordelijk bent voor de shit waar je in zit, maar je bent wel de enige oplossing. Jij bepaalt hoe je omgaat met tegenslag. Als je mijn hulp kunt gebruiken om te sparren of om daadwerkelijk begeleiding te zoeken in het creëren van een leven in financiële vrijheid, neem dan contact met me op.

Liever zelf aan de slag? Op mijn website vind je een e-book met 5 stappen die leiden naar financiële vrijheid. Dit e-book kun je hier downloaden.

Later begint nu. Geniet ervan!

Ties Klievink
Financiële vrijheidsstrijder en oprichter van Moonshot Financial Planning

Schrijf je in & ontvang
jouw 5 stappen naar financiële vrijheid.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in & ontvang
jouw 5 stappen naar financiële vrijheid.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in &
ontvang mijn 7 tips.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in &
ontvang mijn 7 tips.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.