Het creëren van passief inkomen zie ik als de ultieme manier om je leven in financiële vrijheid te leven. Huurinkomst uit vastgoed is een goede manier om inkomen te genereren waar je niet direct arbeid voor hoeft te leveren. Oftewel passief inkomen.

Veel mensen denken dat het opbouwen van een vastgoed ‘portefeuille’ een elite aangelegenheid is of weggelegd voor de grotere ondernemers onder ons. Dat is niet zo. Een mooi voorbeeld hiervan is de familie van Nistelrooij. Zij stonden onlangs voor de vraag: Woning verhuren of verkopen? Ik deel graag hun verhaal met je, misschien haal jij er tips uit voor je eigen woonsituatie. Lees je mee?

Ik werk sinds 2016 samen met de heer en mevrouw van Nistelrooij. Ik ken ze dus door en door. Het was dan ook geen verassing toen ze vorige week donderdag belden dat hun planning (wij noemen dat een masterplanning) zou veranderen. Het appartement waar ze met veel plezier wonen mist een belangrijk element, een tuin! En juist nu het pensioen van meneer dichterbij komt wordt de drang naar ‘wat groen in de vingers’ groter en groter. Daarom zijn ze al jaren aan het kijken naar de mogelijkheid om ‘iets erbij te kopen’ om in de zomermaanden te verblijven en dan elke winter terug te keren naar hun appartement.

Vragen waar zij zich mee bezig hielden als “Wat doe je dan met het appartement in de zomer? Verhuren? En hoe tref je het dan aan als je in september weer in je appartement trekt?” zorgden ervoor dat deze optie toch afviel.

Op zoek dus naar een woning waar ze én een tuin hebben om in te werken én alle gemakken van een toekomstbestendige woning. Hoewel die zoektocht naar een geschikte woning enige tijd duurde, kwam afgelopen donderdag het verlossende telefoontje: “Ties, werk aan de winkel. We hebben een nieuw huis gekocht”.

Eén van de pijlers van onze dienstverlening is doorlopend advies. Binnen 2 dagen zetten we de belangrijkste consequenties op een rijtje. Natuurlijk keken we of de hypotheek voor het nieuwe huis goed betaalbaar is, niet alleen nu maar ook over een aantal jaar als hun inkomen uit het pensioen komt.

Minstens net zo belangrijk in ons advies, zijn alle andere dromen van onze klanten. In het geval van meneer en mevrouw van Nistelrooij, hebben we al jaren over hun wens om eerder met werk te stoppen, geld te lenen aan de kinderen voor de aankoop van hun eerste huis en over het schenken van vermogen.

Het is onze rol om niet blind mee te gaan in het enthousiasme van een nieuwe woning, maar vooral ook om te blijven spiegelen wat nog meer belangrijk is in hun leven. Het is in dit soort situaties belangrijk om prioriteiten te stellen. Dat doen we in een gesprek over enerzijds de emotionele consequenties van de aankoop van een woning. Wat moet je ervoor laten en wat krijg je ervoor terug? Anderzijds kijken we naar de financiële consequenties. En daar zat precies de bottleneck.

Woning verhuren of verkopen
In een eerder stadium was de meest voor de hand liggende optie om het appartement te verkopen. Met de opbrengst kon de bestaande hypotheek worden afgelost, de nieuwe woning worden aangekocht (met een nieuwe kleine hypotheek om zo ook de lening aan zoon te kunnen verstrekken) én bleef er nog steeds wat geld over. Een voor de hand liggende keuze.

Toen we echter verder gingen kijken zagen we dat er een tekort ontstond rond de gewenste pensioenleeftijd van meneer. In dit geval zijn namelijk de nieuwe hypotheeklasten hoger dan de huidige hypotheek van het appartement. Meer uitgaven. Hetzelfde inkomen. Dan kom je geld tekort.

Uiteindelijk hebben we een constructie bedacht waarin ze het appartement behouden voor verhuur. Hiermee creëert de familie van Nistelrooij een structureel extra inkomen in de vorm van huur, waardoor meneer van Nistelrooij nog steeds over 3 jaar kan stoppen met werken. Dankzij de lage hypotheekrente kan extra geld geleend worden, waardoor er meer contant op de spaarrekening overblijft om zo ook de kinderen te helpen. En mochten ze besluiten om ooit weer ‘kleiner’ te gaan wonen, kunnen ze altijd weer terug naar het appartement. Daar wordt in het huurcontract nu alvast rekening mee gehouden.

Ik wil je met deze blog vooral meegeven dat financieel advies altijd maatwerk is. Veel mensen (en helaas ook veel adviseurs) denken bij de koop van een huis alleen maar “kan ik het kopen, kan ik de maandlasten betalen?”.

Vooral bij de doorstroom naar een andere woning is vaak meer mogelijk dan je denkt. Wellicht kun jij in 1 klap én je gedroomde woning kopen én structureel bouwen aan financiële vrijheid met behulp van huurinkomsten.

Wil je eens met mij sparren over het creëren van een leven in financiële vrijheid, neem dan contact met me op.
Liever zelf aan de slag? Op mijn website vind je een e-book met 5 stappen die leiden naar financiële vrijheid. Dit e-book kun je hier downloaden.

Later begint nu. Geniet ervan!
Ties Klievink
Financiële vrijheidsstrijder en oprichter van Moonshot Financial Planning

Schrijf je in & ontvang
jouw 5 stappen naar financiële vrijheid.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in & ontvang
jouw 5 stappen naar financiële vrijheid.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in &
ontvang mijn 7 tips.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in &
ontvang mijn 7 tips.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.