Financiële vrijheid. Veel mensen dromen ervan, maar denken dat het altijd bij dromen zal blijven. Ze denken dat financieel onafhankelijk zijn alleen is weggelegd voor de rijken onder ons. Want financiële vrijheid is toch helemaal geen realistisch doel met een normale baan? Wat als ik jou zou vertellen dat het ook voor jou mogelijk is? Jij kunt namelijk ook financieel vrij zijn (of worden). Zónder op water en brood te hoeven leven. Bijvoorbeeld omdat je eerder wilt stoppen met werken. In deze blog neem ik je mee langs vijf gewoontes die jij deze maand nog kunt implementeren om financiële vrijheid te creëren. Lees je mee?
Wat is financiële vrijheid?
Een goede vraag, want wat is financiële vrijheid nou eigenlijk? Ik wil graag beginnen met wat financiële vrijheid niet is. Je bent niet financieel onafhankelijk wanneer jij, wanneer je niet meer wilt werken, je bedrijf, je huis of je auto verkoopt. Dit omdat je in dit geval afhankelijk bent van de markt. De opbrengst van de huur of verkoop bepaalt vervolgens hoeveel jij per maand kunt besteden.
Maar wat is het dan wel? In het kort: je bent financieel vrij wanneer je niet meer hoeft te werken, terwijl je toch je rekeningen (en extraatjes) kunt betalen. Je kunt dus je gewenste levensstijl aanhouden zonder salaris.
Hoe bereken je hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn?
Hoeveel geld jij nodig hebt om financiële vrijheid te ervaren, is afhankelijk van jouw levensstandaard. Geef je niet veel uit, en heb je hier ook niet zoveel behoefte aan? Dan hoef je minder vermogen te verzamelen dan iemand die houdt van wat meer luxe.
Daarnaast zijn er nog veel meer variabelen, zoals je leeftijd, de leeftijd waarop je wilt stoppen met werken et cetera. Om toch een indicatie te maken van een bedrag gebruik je de volgende formule: Jaarlijkse uitgaven X 25 jaar = het bedrag dat je – ongeveer – nodig hebt.
Terug naar de gewoontes!
Gewoonte 1: Houd je vaste lasten laag
Hoe lager je maandelijkse uitgaven zijn, hoe sneller je financiële vrijheid creëert. Of met andere woorden: hoe minder financiële verplichtingen je hebt, hoe minder je hoeft te verdienen of bezitten om een leven zonder afhankelijkheid van anderen te leiden.
Logisch. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben namelijk geen of niet genoeg zicht op hun financiën. En weten dan ook niet waar ze zouden kunnen besparen. Bekijk daarom eens goed wat er bij jou iedere maand allemaal uitgaat. En wees kritisch op zaken die wellicht overbodig zijn.
Hoe zit het met verzekeringen bijvoorbeeld? Is je auto extreem goed verzekerd? Heb je extra dure modules op je ziektekostenverzekering die je nooit gebruikt? Of betaal je €15,- per maand aan een reis- en annuleringsverzekering terwijl je het komende jaar nergens naar toe gaat?
Door hier kritisch naar te kijken, en dingen af te schaffen die overbodig zijn, houd je je vaste lasten laag. Zo bespaar je in no-time tot honderden euro’s die je vervolgens weer in kunt zetten om aan jouw financiële vrijheid te werken.
Echt financieel vrije mensen weten exact wat ze uitgeven!
Gewoonte 2: Geef geld uit aan waardevolle ervaringen
Jouw weg naar financiële onafhankelijkheid betekent niet dat je overal op moet gaan besparen. Je wilt ook nu een fijn leven kunnen leiden, zonder dat het later daaronder lijdt. Neem daarom nog eens jouw uitgavenpatroon onder de loep. En kijk naar waar jij je geld aan uit geeft.
In mijn ogen is geld besteden aan ervaringen belangrijker dan aan spullen. Persoonlijk organiseer ik liever vier keer per jaar een uitgebreide wijnproeverij met vrienden, dan dat ik elk weekend aan de bar in de voetbalkantine hang. Een nachtje kamperen in de tuin met mijn zoontje vergeet ik de komende tien jaar niet meer. Vijf keer per jaar naar de Efteling daarentegen wel.
Kijk naar wat jij belangrijk vindt en wees hier kritisch in. Echt financieel vrije mensen houden hun levensstijl sober. Ze maken financiële uitschieters, maar dan wel op waardevolle ervaringen.
Gewoonte 3: Beleggen als investering in financiële vrijheid
Kies een vast moment per maand uit om zo’n 10 tot 15% van jouw netto-inkomen opzij te zetten. Doe dit bijvoorbeeld op de 25e van de maand, zodra je salaris is gestort. Door dit geld over te maken naar een spaarrekening of een beleggingsportefeuille creëer je drie belangrijke dingen:
- Je geeft prioriteit aan investeren om zo een financieel vrij leven te creëren.
- Er blijft minder geld over om aan ‘nutteloze’ of materiële zaken te besteden. Je wordt dan ook gedwongen om slimmer te spenderen.
- Het zorgt ervoor dat je jezelf een lagere levensstandaard aanleert. Daarmee zet je een belangrijke stap naar een leven zonder geldzorgen.
Gewoonte 4: Passief inkomen genereren en het spreiden van winkansen
Een aantal van mijn cliënten zijn gek op onroerend goed. Je creëert er passief inkomen mee (inkomen waar je dus niet voor hoeft te werken) waar je levenslang van kunt genieten. Dit zijn eigenwijze ondernemers die niet willen nadenken over alternatieven omdat ‘stenen altijd goed zijn’ en ‘het rendement heel hoog’ is.
Toch raad ik dit niet aan. De coronacrisis zorgde er bijvoorbeeld voor dat 70% van huurders aanklopte voor huuruitstel of huurverlaging. Dat betekent dus in één klap veel minder inkomsten. Nog geen man over boord, maar toch een flinke tegenvaller.
Door je geld specifiek op één pijler te zetten, ben je alsnog afhankelijk. Het is daarom essentieel om altijd diverse investeringen te hebben. Passief of niet. Denk bijvoorbeeld aan: vastgoed in jouw regio, aandelen, een spaarrekening, crypto currency of het maken van een cursus
Op deze manier spreid je kansen, spreid je risico én creëer je financiële onafhankelijkheid.
Gewoonte 5: Creëer kansen in plaats van bedreigingen
Denk even terug aan de crisis van 2008 en de jaren die daarop volgden. Waar Europese landen de broekriem aantrokken, bezuinigden en vanuit armoede dachten, investeerde Amerika juist. Er werd geld in de economie gepompt, de waarde van bedrijven bleef hoog en Amerika manifesteerde zich nog meer als economische supermacht.
Dit zie je ook bij ‘de normale mens’. Waar veel mensen in hun schulp kruipen, op de rem gaan staan en gaan besparen in plaats van investeren, doen zich juist in tijd van crisis kansen voor. Denk dus in mogelijkheden en in positiviteit. Niet alleen in een crisis, maar altijd. Die winnaarsmentaliteit is belangrijk wanneer jij op zoek bent naar financiële vrijheid.
Bonus tip rondom financiële vrijheid?
Later begint nu. Begin dus vandaag nog met jouw pad naar financiële onafhankelijkheid.
Hulp nodig?
Kun je mijn hulp gebruiken om te sparren of om daadwerkelijk begeleiding te krijgen in het creëren van een leven in financiële vrijheid? Neem dan contact met me op.
Wanneer je liever zelf aan de slag gaat, kun je mijn gratis e-book downloaden. Hierin vind je vijf stappen die leiden naar financiële vrijheid. Download hem hier.
Recente reacties