We kennen allemaal de harde kant van geld. 3×3= 9, door inflatie word je geld minder waard, 8% rendement is meer dan 4%, etc. etc. Het probleem met onze maatschappij is dat we ons veel te vaak bezig houden met deze harde kant. 

De ‘zachte’ kant van geld is eigenlijk veel interessanter. Het bepaalt hoe wij ons voelen rondom geld, welke invloed geld heeft op ons leven en hoe onze overtuigingen zorgen voor ‘verkeerde’ financiële beslissingen. Serious shit dus. 

Waarom moet je dit weten?
Bijna iedereen die ik ken heeft een haat/liefde verhouding met geld. Geld speelt een belangrijk onderdeel in je leven en geld heeft invloed op je welzijn. Door ‘volwassen’ te worden met geld heb je minder zorgen, ervaar je meer rust, vergroot je jouw welzijn en het welzijn van je omgeving (dat komt in deel 6 en 7). 

In 7 fasen kun je volwassen worden met geld. Vandaar the 7 stages. De fasen zijn niet afhankelijk van je leeftijd. Veel mensen (ook van 80) komen niet verder dan fase 1 en 2.

De 1e fase: Onschuld  
In de 1e fase zitten je overtuigingen, gedachten, verhalen, houding en aannames rondom geld. Veel van je overtuigingen zijn al vanaf je 7e levensjaar in je hersenen geslopen en naarmate je ouder wordt alleen maar versterkt. Omdat deze automatismen zo sterk aanwezig zijn, leer je ze niet 1-2-3 meer af. Verwacht dat ook niet van jezelf. Ik zal een paar overtuigingen noemen: “geld moet rollen”, “je leeft maar 1x”, “als je gelooft dat je rijk wordt, word je het vanzelf”. Maar ook aan de andere kant van de medaille: “geld is oneerlijk verdeeld”, “geld maakt niet gelukkig”, “geld is vies” of “eerst sparen, dan uitgeven”. 

Allemaal overtuigingen rondom geld.

Als je zo sterk overtuigt bent van jouw gedachten, waarom kijken we dan zo naar anderen? Waarom is het gras altijd groener bij de buren? En waarom steekt ons dat? Dat komt omdat geld PIJN doet. Pijn is de 2e fase en bespreken we de volgende keer.

Zoals gezegd ontstaan je overtuigingen al vanaf je 7e levensjaar om vervolgens met eindeloze ervaringen (groot en klein) voor​goed verankerd te worden in je leven. Het is een utopie om te denken dat je met de juiste mindset even jouw kijk op geld veranderd. Voordat je verandering door kan voeren en door kan gaan naar de volgende fase van “volwassenheid” moet je eerst herkennen en erkennen waar jouw kijk op geld vandaan komt.

Hoe herken je jouw onschuld?
Een oefening die ik mijn cliënten ​​​​​​​​laat doen is het schrijven van een autobiografie. Hierbij sta je bewust stil bij jouw eerste ervaringen met geld en herken je waar jouw overtuigingen vandaan komen. Door dit te doen leer je jezelf beter kennen en ga je bij financiële beslissingen herkennen waar dat gedrag vandaan komt. Ben jij het die die  broek van € 300,- koopt (waar je er al 9 van in de kast hebt hangen) ? Of is het die 14 jarige puber die op school opmerkingen kreeg over je WIBRA kleren. 

Dus ga aan de slag. Neem een rustig moment en maak die trip down memory lane. Het zal je verassen wat eruit komt.

Schrijf je in & ontvang
jouw 5 stappen naar financiële vrijheid.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in & ontvang
jouw 5 stappen naar financiële vrijheid.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in &
ontvang mijn 7 tips.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in &
ontvang mijn 7 tips.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.