Vroeger kocht ik ieder jaar trouw de Quote500. Om vervolgens als eerste de top 20 in te duiken. Want wie zijn de 20 rijksten van ons land? En wat doen zij, om tot de top te behoren? Het tweede dat ik deed, was zoeken naar de laatste tien. Ik wilde weten hoeveel geld je minimaal nodig hebt om in de Quote500 te belanden. Ik wilde weten waar de instapdrempel ligt.

Ik vind het vrij bizar dat het tegenwoordig op deze manier werkt. Veel van ons succes hangt af van de hoeveelheid geld op de bank, en het aantal auto’s voor de deur. En dat terwijl dit niets zegt over wie je bent als persoon en over de mate van geluk die je ervaart. Daarom definieer ik vier soorten rijkdom: financiële rijkdom, materiële rijkdom, emotionele rijkdom én spirituele rijkdom. In deze blog neem ik je mee langs twee van die rijkdommen, financiële rijkdom en spirituele rijkdom! Volgende maand volgen de andere twee.

Wat is rijkdom?

Tja. Want wat is rijkdom nu eigenlijk? Hoewel veel mensen rijkdom op een andere manier zullen uitleggen, kunnen we stellen dat we in deze kapitalistische, Westerse samenleving rijkdom zullen vertalen naar geld of materiaal. In onze wereld ben je rijk wanneer het saldo van je bankrekening boven een bepaald bedrag uitkomt en wanneer je veel bezittingen hebt.

Op andere plekken in deze wereld, in andere culturen en samenlevingen, zijn materiële zaken veel minder belangrijk. Je grootste bezit is de gemeenschap waarin je leeft. Ontmoetingen met anderen en échte connectie voelen wordt gezien als rijkdom. Hoe meer je aan een ander geeft, hoe rijker je zelf wordt.

Mijn definitie van rijkdom

Ik kijk liever verder dan dat. En zie rijkdom juist als een combinatie van de vier hierboven genoemde rijkdommen. Wanneer financiële rijkdom en materiële rijkdom in balans zijn met emotionele rijkdom en spirituele rijkdom, krijg je een volledig plaatje. Een plaatje dat veel verder gaat dan geld alleen.

Wat verstaan we onder financiële rijkdom?

Simpel. Financiële rijkdom is de hoeveelheid geld op jouw naam. Ook dingen als panden of grond en beleggingen mag je onder deze noemer scharen. Je kunt aan de buitenkant niet zien of iemand financieel rijk is. Financiële rijkdom heeft namelijk niks te maken met je schoenen en horloge om je pols. Het gaat verder dan een perfect plaatje op Instagram, met jachten en grote huizen. Het is juist wat áchter dat plaatje schuilt.

90% van mensen is financieel gezien aan het overleven. Elke maand gaat er ongeveer net zoveel uit als dat er binnenkomt, waardoor er weinig groei in zit. Iets dat op lange termijn een negatief effect heeft op zowel je emotionele als spirituele rijkdom. Toch is het relatief eenvoudig om grote stappen te zetten op het gebied van financiële rijkdom. Lees bijvoorbeeld dit blog voor vijf gewoontes om financiële vrijheid te bereiken.

Wat verstaan we onder spirituele rijkdom?

Voor mij heeft spirituele rijkdom niks te maken met tarotkaarten leggen of mediteren. Nee, spirituele rijkdom is veel meer op jezelf gericht. Haal jij bijvoorbeeld het maximale uit je leven? Ben je de beste versie van jezelf, of tenminste onderweg ernaartoe. Het gaat niet om als maar meer bezittingen. Het gaat om balans, om controle, om geluk. Om dankbaar zijn voor wat je allemaal kunt (kopen) met de middelen die je tot je beschikking hebt. Ben je tevreden met wat je hebt of blijf je lekker doorgaan met onnodig geld uitgeven. Iets waarvan je leven echt niet leuker wordt. Beloofd.

De waarde van een aankoop – een oefening!

Waarschijnlijk ben je na een gebroken nacht een stuk dankbaarder voor dat kopje koffie in het koffietentje om de hoek dan wanneer je lekker uitgerust bent. Maar hoe waardevol is dat kopje koffie nou echt? Hoeveel gelukkiger word je ervan?

Om te bepalen of een aankoop je echt gelukkig maakt, wil ik je het volgende vragen. Houd eens twee weken bij wat jij voelt bij iedere aankoop die je doet. Ook bij dat kopje koffie of broodje van het tankstation. Op deze manier besef je pas echt of die aankoop de moeite en het geld waard is, of dat het eigenlijk weggegooid geld is. Uiteindelijk zorgt deze oefening ervoor dat je veel bewuster met geld om gaat, zodat jij meer geld uitgeeft aan dingen waar je écht blij van wordt.

Dus. Maakt geld gelukkig?

Hoewel het cliché zegt dat geld niet gelukkig maakt, ben ik het daar niet mee eens. Geld maakt wel degelijk gelukkig. Mits je het op de juiste manier besteedt. Er is niet één juiste manier, maar wel jouw juiste manier. Met bovenstaande oefening kun jij ontdekken wat die manier voor jou is.

Word jij gelukkig van geld uitgeven aan materiële zaken? Of juist aan dingen waar je van leert? Ervaringen met anderen? Of juist door geld uit te geven áán anderen? Mijn favoriete quote kan hier nog extra licht op schijnen:

“If you think that money can’t buy you happiness, you are not spending it right.” – Michael Norton, Harvard University

Hoe ziet jouw pad eruit?

Heb jij jezelf een doel gesteld waarvan jij denkt gelukkig te worden? Maar heb je geen idee hoe je daar – financieel gezien – moet komen? Ik help je er graag bij. Samen rekenen we uit hoeveel geld jij nodig hebt om jouw droomleven te realiseren en maken we een plan om die droom werkelijkheid te laten worden.

Benieuwd? Dan maak ik graag kennis met je! Stuur me een berichtje of laat je gegevens achter via het contactformulier op mijn website: https://moonshotfp.nl/contact/

Schrijf je in & ontvang
jouw 5 stappen naar financiële vrijheid.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in & ontvang
jouw 5 stappen naar financiële vrijheid.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in &
ontvang mijn 7 tips.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in &
ontvang mijn 7 tips.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.