Hoewel Nederlandstalig niet mijn favoriete genre is staan in mijn persoonlijke TOP 2000 toch een aantal nummers van Hollandse bodem genoteerd. Hoewel Onderuit van de Dijk het mooiste Nederlandse nummer ooit gemaakt is, viel me gister de tekst van Acda & De Munnik weer eens op. Met name twee regels raken de kern van mijn dienstverlening.

‘Van al zijn jongensdromen, was alleen het oud worden gehaald.’

én

‘Met meer vrijheid dan hem lief was, en nou wist hij het niet meer.’

Hoezo weet men niet wat Financial Life Planning is? Ze schrijven er zelfs liedjes over….

Zoals ik reeds in eerder blogs met je besprak gaat echte financiële planning niet om geld. Het gaat over geld, dat klopt maar het draait niet om geld. Net zoals het leven niet om geld draait gaat echte financiële planning (ik heb het liever over Financial Life Planning) over jouw gedroomde leven. Geld is slechts een brandstof om dat leven te kunnen leiden.

Mijn gedroomde leven is een leven dat ik leid onder mijn voorwaarden. Dat ik financieel in staat ben om te gaan werken omdat ik er zingeving uithaal, niet omdat het moet. Dat ik de vrijheid heb om voor mijn kinderen te zorgen als er iets ergs gebeurt, zonder me zorgen te hoeven maken of mijn hypotheek nog betaald kan worden. En dat ik in staat ben om mijn leven en dat van mijn gezin te verrijken met bijzondere ervaringen.

Vanuit mijn droom naar financiële vrijheid maak ik doelen die ervoor zorgen dat ik niet zoals Herman (regent zonnestralen) op mijn leven hoef terug te kijken en te zien dat ik honderd ongerealiseerde dromen heb. Gewoon concrete doelen die elk jaar bijdragen aan mijn vrijheid. Zo plannen ik en mijn partner ieder jaar een aantal reizen met de kinderen. Meteen aan het begin van het jaar. Zonder dat we zicht hebben op hoe goed of slecht ons financiële jaar gaat zijn. We hebben namelijk besloten dat die reizen onze levens verrijken en dat ze daarmee meer financiële prioriteit krijgen dan wat dan ook.

Alles is mindset

Het is puur Mindset. Het gaat hierbij niet om goed of fout, het gaat om bewustwording waar jij je geld aan besteedt. Sommige mensen stellen zichzelf ten doel om minimaal € 40.000,- op een spaarrekening te hebben voordat ze zichzelf toestaan een ‘ervaring’ te kopen. Prima als dat voor je werkt, maar ben je bewust wat je door dat doel besluit NIET te doen. Ga dan niet achteraf zeuren dat je ook had willen reizen, vlieglessen had willen volgen of welke ervaring dan ook die bijdraagt aan jouw ultieme vrijheid.

Om nog maar een quote te gebruiken, dit keer van Michael Pilarczyk;

Je moet besluiten wat je echt leuk vindt om te doen en daar de rest van je leven aan wijden. Het leven kan geweldig zijn, maar meestal moeten we zelf de omstandigheden creëren om het geweldig te maken. Het gebeurt niet zomaar. Make up your mind, neem een besluit. Elke beslissing bepaalt de koers van je leven.

Ik geloof heilig dat jij je gedroomde leven zelf kunt creëren. Sterker nog, ik geloof dat financiële planning bij moet dragen aan dat gedroomde leven. Want waarom financiële adviezen geven die niet bijdragen aan dát leven? Aan het begin van mijn adviestrajecten probeer ik mijn cliënten aan het denken te zetten met een aantal vragen. Die vragen wil ik in deze blog met je delen. (Het is overigens ontzettend leuk om ze met je partner te bespreken).

 

  1. Wat zou je doen als je morgen de beschikking kreeg over € 5 miljoen. Waarom juist dat?

 

  1. Stel je weet dat je nog 8 tot 10 jaar in goede gezondheid leeft. Je weet ook dat je na die 10 jaar niet meer leeft. Wat zou je dan nog doen met je leven?

 

  1. Stel je leven loopt anders dan gehoopt en op binnen een jaar overlijd je. Je ligt op je sterfbed en kijkt terug op je leven. Wat heb je gemist?

 

Deze vragen staan niet op zichzelf. Het gaat om welke beslissingen jij neemt als je de antwoorden helder hebt. “Make up your mind, neem een besluit. Elke beslissing bepaalt de koers van je leven.’

Als jij na deze vragen besloten hebt om aan de slag te gaan met het creëren van jouw mooiste leven, kom ik graag met je in contact. Het kan heel bevrijdend voelen om juist met een buitenstaander jouw gedroomde leven te bespreken. Daarnaast help ik je met het bouwen van dat gedroomde leven door je financieel de juiste beslissingen te laten nemen.

Liever zelf aan de slag? Op mijn website vind je een e-book met 5 stappen die leiden naar financiële vrijheid. Dit e-book kun je hier downloaden.

Later begint nu. Geniet ervan!

Ties Klievink
Financiële vrijheidsstrijder en oprichter van Moonshot Financial Planning

Schrijf je in & ontvang
jouw 5 stappen naar financiële vrijheid.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in & ontvang
jouw 5 stappen naar financiële vrijheid.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in &
ontvang mijn 7 tips.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.

Schrijf je in &
ontvang mijn 7 tips.

Bedankt, je hebt een mail van ons ontvangen.